The European Organisation for Sustainability

Tydligen blir 2012 en återupprepning av 2002, då en konservativ kandidat ställer upp mot en högerextrem kandidat, åtminstone att döma av den senaste opinionsmätningen. Även om Sarkozy skulle hamna tvåa i första omgången mot Marine Le Pen så skulle merparten av vänstern och liberalerna, som trots allt fortfarande är större än Front National, samla ihop sig, hålla för näsan och rösta på Sarkozy igen.

Ifall en socialist eller rentav en grön kandidat skulle komma tvåa efter Le Pen, vilket inte förefaller osannolikt givet Sarkozy’s impopularitet, så skulle även den kandidaten vinna med 55-75% av rösterna i andra omgången. En kommunist kanske skulle besegras i den andra omgången, men det nätt och jämnt.

Givet Sarkozy’s politiska inriktning, vilken underblåst de konflikter som finns i det franska samhället och även bidragit till att konsolidera ett system som delvis styrs genom informella nätverk, inte att säga om denna nyhet representerar en politisk katastrof eller en möjlighet. Om liberaler och socialister inte kan enas om en gemensam kandidat så får de helt enkelt bedriva så pass bra kampanjer att Sarkozy hamnar på tredje plats i första omgången och därmed inte kan ställa upp i andra.

I annat fall så kommer det att stå i historieböckerna: “Nicholas Sarkozy, Frankrikes president 2007-2017”.

/Enrique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: