The European Organisation for Sustainability

Valet 2014

Nu ser det ut som om socialdemokraterna möjligen faktiskt kan ha en kandidat för partikongressen om två veckor. Ifall de väljer Juholt finns det i stort sett tre saker de kan beklaga.

Det första är att de borde tänkt på att ha infört primärval, med öppna kandidaturer och ideologiska diskussioner snarare än att bara involvera distrikt och lokala beslutsfattare.

Det andra är att de bara har en kandidat. I dagens politiska kultur betraktas det där i bästa fall som anakronistiskt och i värsta fall som diktatoriskt (på femtiotalet kanske folk tyckte det var rakryggat med en Rörelse som enad stod upp bakom en ledare som valts genom demokratisk centralism, men idag finner folk det creepy).

Det tredje är att den presumtiva kandidaten har mustasch. Nog för att mustasch ser snyggt ut, men politiskt är det knappast en valvinnare eftersom att folk associerar mustascher till diktatorer. Definitivt en trivial fråga, och Juholt passar i sin mustasch, men mustascher utstrålar inte samma förtroende som den nuvarande ledarens rådjursögon.

Vilka frågor är de valvinnande 2014?

Ifall vi antar att dagens trend fortsätter så kommer de valvinnande frågorna i nästa val att dels vara bostäder, eller snarare bristen på desamma, samt kriminalitet. Ifall ett parti vill ha röster från ungdomarna räcker det med att lova att subventionera bostadsbyggande, och om det vill vinna röster från folket så bör det “prata om” hårda tag mot brottsligheten.

EOS är inget politiskt parti, och denna analys är helt personlig. Det finns självklara faror med ett populistiskt program, i synnerhet ett som vädjar till människors rädslor, men i mer nedgångna kvarter så är brottsligheten en viktig fråga, och det parti som kräver hårdare straff och fler poliser på gatorna kan i dagsläget bara gå framåt i sådana områden.

Det är självfallet inte på det sättet som brottsligheten kan förebyggas, det är bara att attackera symptomen och inte orsakerna. Men politiskt sett är det en valvinnare.

EOS vill som rörelse engagera människor i att aktivt bygga upp  en hållbar framtid på ideell och frivillig grund. Som politiken ser ut idag är det en återvändsgränd, och det finns idag inget parti i Sverige som vill eller kan driva de mest allvarliga och nödvändiga frågorna för framtida generationer.

/Enrique

Advertisements

Comments on: "Valet 2014" (2)

 1. Tttore said:

  Vilka frågor är de valvinnande 2014?

  För det första är det viktigt att komma ihåg att valrörelsen kommer att börja kanske redan 2013, dvs inför EU-parlamentsvalet på våren… Och där vet vi ju att det nu bara finns ETT oppositionsparti som förespråkar det en stor majoritet av svenska folket faktiskt tycker. Dessutom kan inte riksmedia stänga dem ute från debatterna längre.
  Med PP och JL helt borta ur leken, vem tror du suger upp de där 10-15% (20% med massivt antal nya missnöjeströstare?) som redan visat att de inte tänker rösta på partier som är positiva till sovjetstaten EU?

  Viktigaste frågan blir: Sveriges självständighet.

  Efter allt detta börjar valrörelsen inför riksdagsvalet på hösten….

  =)

  • Ja, jag vet.

   Är inte “optimistisk” inför utsikten att SD blir ett 15-20%-parti. Ett av skälen till att SD vinner röster är givetvis för att de andra partierna i någon mån misslyckats, men SD’s hela existens vilar på förekomsten av de “problem” som partiet raljerar emot, dvs “yttre hot” i form av EU och muslimsk invandring, och “inre hot” i form av de muslimer som redan lever i Sverige.

   EU är i dagsläget en byråkratisk koloss vars syfte är att överföra resurser från människor och små företag till stora företag (se exempelvis reglerna om fröer), men knappast kommer EU-medlemskapet att vara en populär fråga till valet 2014, mest eftersom att den frågan är alltför abstrakt och inte uppmärksammas av media i så hög utsträckning. Dessutom tror jag knappast att merparten av Sveriges väljare bryr sig om landet självständighet. Detta kanske är en viktig fråga i länder som England och Frankrike, men i Sverige är det mer den direkta plånboken som styr.

   Det som valet mer kommer att handla om är “kriminalitet”, som i den diskurs vi upplever idag mest förknippas med invandrare. Detta kommer förvisso SD också att tjäna på trots att de inte har några “lösningar” på “problemen”. Förbud mot moskéer, “upplysningsdagar om Islams brott” (Ekeroth) och andra liknande förslag skulle om de infördes leda till fördjupade konflikter mellan muslimska grupperingar och etniska aktivister, något som partier som SD hoppas på eftersom det innebär mer röster till dem och sålunda mer inflytande.

   Jag skulle kunna tänka mig att ett reformerat, vänsterpopulistiskt V under till exempel Sjöstedt skulle kunna vinna samma missnöjesröster, om de tog en plattform och ett uttryckssätt som påminner om Robert Fico’s SMER i Slovakien. Men som det ser ut just nu så är SD det enda partiet som vinner på debatten, vilket är synd då det knappast finns nationella lösningar på de allvarligaste problemen idag.

   /Enrique

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: