The European Organisation for Sustainability

Peak Oil

Även om rätt få dök upp till filmvisningen av “End of Suburbia” så blev det en lovande diskussion på slutet om oljetoppen samt om vilka vi i E.O.S är och våra målsättningar.

För er som inte känner till fenomenet “Peak Oil” så kan det nämnas att det är en term som ursprungligen myntades av en M. King Hubbert. Det är en beräkning av den globala kapaciteten att producera råolja. Egentligen kan vårt nuvarande samhälle anses vara ett oljebaserat samhälle, då inte bara merparten av drivmedlen fortfarande är bränslebaserade, utan även det storskaliga jordbruk som vi byggt upp i världen kollektivt sedan 1940-talet är beroende av oljebaserade kemikalier och gödningsmedel (vilket innebär att matpriserna egentligen delvis är en funktion av priset på olja).

Peak Oil i sig är den tidpunkt då hälften av världens oljekällor nyttjats, vilket innebär att oljeproduktionen hamnar på ett sluttande plan, med gradvis högre oljepriser och så småningom ett slut för fossilekonomin. I ett samhälle beroende av en sådan resurs skulle det vara förödande. I synnerhet för USA, vars ekonomi byggts upp kring motorvägar, massivt storskaliga jordbruk och en hel infrastruktur som centrerats kring enorma villaförorter, kan effekterna av en sådan nedgång på sikt bli väldigt kännbara.

Internationellt sett kan Peak Oil innebära hungerkravaller, fler övergrepp mot mänskliga rättigheter i samband med oljeexploatering, ett avbrott av den ekonomiska globaliseringen och resurskrig. Till detta ska tilläggas att Kina och Indien även de konstruerar sin infrastruktur för en oljebaserad ekonomi i stora drag.

När det gäller End of Suburbia så bör några saker väntas.

~ Filmen är fokuserad på USA’s nationella problem med oljeproduktionstoppen, inte på världen som helhet.

~ Filmen är från 2003.

~ De ickelösningar som Howard Kunstler m.flr förespråkar innebär en återgång till 1910-talet stadsbild. “New Urbanism” handlar inte om att på lång sikt lösa problematiken, utan bara om att anpassa sig till ett samhälle med väsentligt svagare resursbas. Nu är det förstås viktigt att människor organiserar sig lokalt och exempelvis odlar sin egen mat i händelse av en kollaps för global handel, men det är ännu viktigare att organisera hållbara lösningar för hela mänskligheten.

Vi ber för övrigt om ursäkt för en oförväntat dålig bildkvalitet. Vi hoppas dock att få möta er igen och att vi tillsammans kan bidra till en hållbar framtid för vår planet.

Med vänliga hälsningar

/Enrique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: