The European Organisation for Sustainability

Om det inte vore så att miljoner människors framtid påverkas av det så skulle det ligga något komiskt över det grekiska dramat. Först spenderar EU ett år med att försöka dra fram ett räddningspaket för den grekiska (eller snarare europeiska) ekonomin. Sen när Grekland väl ska rösta till om det så drar premiärministern till med en bomb. “Folkomröstning“. Även om EU’s räddningspaket inte gör så mycket för att rädda Grekland (även med nedskärningarna av skulderna såväl som ekonomin så väntas inte Grekland kunna nå en skuld som motsvarar BNP förrän på 2020-talet, och det med en tillväxt som är orealistisk med nedskärningar.

Ifall grekerna säger nej till åtgärdspaketet så blir effekterna förödande, men för Greklands del relativt snabbt övergående (trots att det är oöversiktligt). Med drachman återinförd eller den grekiska euron separerad från den europeiska kan Grekland devalvera drachman eller låta den depreciera och därmed sänka priserna för grekiska produkter relativt omvärlden. Det blir fortfarande en smärtsam omställningsprocess, men landet lär kunna ta kontroll över sin egen framtid på ett snabbare sätt än att sätta sig under EU-förvaltning. Däremot skulle ett grekiskt utträde ur EMU vara både en ekonomisk och psykologisk katastrof för hela Europaprojektet.

Det skulle innebära att de banker som har grekiska fordringar – huvudsakligen franska banker då – skulle gå i konkurs ifall Grekland deklarerar konkurs. Detta skulle innebära att ECB eller de franska skattebetalarna skulle tvingas gå in och rädda de franska bankerna. Vips så har vi en kedjereaktion som påverkar Centraleuropas ekonomi negativt. Detta skulle minska kapaciteten att kunna förhindra liknande kriser i andra sydeuropeiska länder.

Ur ett psykologiskt perspektiv skulle det vara ett brott mot ett tabu. Ingen som är med i EU eller EMU får lämna projektet. Detta skulle även stärka de euroskeptiska krafterna i alla europeiska länder. Nyligen röstade det brittiska underhuset emot ett förslag från delar av det styrande Tory-partiet, som innebar ett brittiskt utträde ur EU. En ganska väsentlig mängd parlamentariker röstade för förslaget. Sådana krafter skulle stärkas i alla europeiska länder efter katastrofen.

Det verkar som om Grekland förbereder sig för alla eventualiteter, t.o.m en potentiell militärkupp.

Vad som är viktigt är dock inte att det finansiella systemet ska räddas. På kort sikt är vi alla beroende av det. Men på lång sikt och för all framtid så är vi lika beroende av att dagens ohållbara samhällsordning ersätts av en ordning som kan balansera mänsklighetens behov av trygghet, frihet och ett gott liv med naturens förmåga att tillgodose dessa behov. Finanskrisen, den arabiska våren och skuldkrisen är alla symptom på det faktum att vi idag passerat en tröskel. Det blir svårare och svårare att upprätthålla exponentiell tillväxt i en värld där 133% av Jordens förnyelsekapacitet nyttjas varje år.

Vad som är viktigt är att vi organiserar oss och bygger upp en ny framtid som kan garantera de efterkommande generationerna ett gott liv på Jorden. Detta arbetar idag många föreningar med inom ramen för ett internationellt parallellt nätverk. Detta nätverk har tillkommit på initiativ av EOS, och vi menar allvar med att skapa en långsiktigt hållbar framtid.

Med vänliga hälsningar

/Enrique

Advertisements

Comments on: "Fortfarande nån som tror det blir ja?" (2)

  1. Jörgen said:

    Papandreo är en politisk räv. Det väger jämnt om det blir en omröstning om att behålla Euron eller inte. Vilket 70% av grekerna vill. Men de vill inte ta nedskärningar i offentlig sektor etc. Men de i den privata sektorn kommer troligen rösta ja. Europa har nu sagt att räddningspaketen hänger ihop med att grekland är med i Euron eller inte. Om man inte vidtar åtgärder som krävs för Euromedlemskap så kastas man helt enkelt ut. Alternativet “Vi stannar i Euron men skiter iräddningspaketet” finns inte längre.

    Men som sagt, Papandreo e en politisk räv. Sista veckan innan omröstning kommer grekiska staten ha slut på pengar. Alla offentliganställdas löner kommer frysa inne. Vi har slut på pengar. INgen lön. Vi behöver Europas lån och räddningspaketet, Bättre få lägre lön än att inte få någon lön alls. Därmed kommer tillräckligt många offentliganställda också att rösta ja. Och Papandreo kan skylla problemen framöver på EU, på grekiska folket, för de har ju beslutat detta. Själv, att de medverkat till förfalskad bokföring, tillåta korrupta skattemyndigheter och att ha beslutat om lånekarusellen slipper han ta ansvar för.

    • Samtidigt är ju inte EU de enda som skulle kunna gå in och “rädda” den grekiska ekonomin. Kineserna finns ju också, så det finns möjligen en chans att Papandreou kan spela ut Kina mot Europa.

      Det mest rationella skulle vara att rösta ja, men det finns en betydande risk att det blir nejröster. I synnerhet som det kan utvecklas till en fråga om nationell stolthet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: