The European Organisation for Sustainability

Nu verkar det som om den grekiska regeringen tänker sparka Papandreou, vilket i det här läget antingen kan lägga locket på situationen eller förvärra den väsentligt. Trots att omröstningen är ogillad av internationella aktörer så finns det en annan aktör med i spelet, och det är den grekiska allmänheten. En folkomröstning, oavsett med nej eller ja, skulle ha kunnat legitimera det stålbad som väntar Grekland, oavsett vad. I ett läge där den utlovade folkomröstningen inte blir av så kommer de grekiska politiska makthavarna att betraktas som (ännu mer) antidemokratiska av folket.

Det har redan förekommit omfattande upplopp i Grekland i år, och avskedandet av militärledningen visar att de grekiska politiska makthavarna inte heller litar på den militära makten. Civilt, socialt och ekonomiskt kaos i ett Grekland som slits loss från Eurozonen är inte ett stabilt scenario, i synnerhet inte som Grekland är geografiskt närbeläget till Nordafrika och Mellanöstern, regioner som själva genomgår en slags kris just nu. Detta kan innebära en försvagning av EU’s sydöstra gränser, och därmed är detta inget som de politiska ledarna i Frankrike och Tyskland kan ignorera.

I detta läge, då Papandreou redan lanserat folkomröstningspaketet så är det inte särdeles strategiskt att stoppa in kaninen i hatten igen, oavsett om Papandreou får sparken eller inte.

Med vänliga hälsningar

/Enrique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: