The European Organisation for Sustainability

EOS tror att det är ett strategiskt misstag att överfokusera på klimatförändringarna så till den grad att andra ekologiska problem ignoreras.

Nu säger vi inte att klimatförändringarna är ett marginellt hot. Inom ett århundrade så kommer klimatet att vara förändrat, och därmed människans livsförutsättningar på Jorden. De åtgärder som diskuteras måste genomföras, och helst genomföras igår.

Vad vi däremot säger är att klimatförändringarna är ett symptom på ett större problem, liksom nedskräpning av havet, kemikalier, ödelagda ekosystem och monokulturer. Detta större problem är att mänskligheten idag konfiskerat 133% av Jordens förnyelsekapacitet (och nyttjar mer och mer för varje år). Ifall vår civilisation bara fokuserar på ett av symptomen, så låter vi sjukdomen fortsätta härja. Dessutom ger det för allmänheten ett intryck att allt är frid och fröjd på de andra fronterna.

Denna alarmism kan också ha en passiviserande funktion.

En typisk dokumentär på exempelvis K-kanalen brukar börja med att i apokalyptiska tonfall beskriva Jordens nära förestående undergång till följd av smältande glaciärer, utdöende isbjörnar, ökenexpansion och fler naturkatastrofer. Sedan avslutar den dock med att beskriva hur FN, stater och privata företag tillsammans arbetar för att förhindra undergången och rädda mänskligheten. Det finns inte riktigt någon maktanalys eller någon kritik mot den civilisation som orsakat krisen i den diskursen, utan istället är det en diskurs om en “halv-full värld” där vi löper risk att gå under men där “hjältar” ska inspirera oss att konsumera på ett vettigare sätt och bygga våra egna små trädgårdar bakom tomten.

Den diskursen ignorerar i stort sett det faktum att samma organisationer försöker få människor att konsumera mer, genom att exempelvis sätta trender, bedriva marknadsföring, tillverka produkter som är syftade till att snabbt kunna ersättas, hitta nya marknader och helt enkelt upprätthålla det exponentiella tillväxtsystem som till en början orsakat problemen.

Nu kommer kritikerna att påstå att ett samhälle som inte bygger på exponentiell tillväxt kommer att innebära att dess innebyggare lever på en låg social nivå där de syr sina egna kläder, odlar sin egen mat och dör av sin första lunginflammation. Dessa förespråkare för det innevarande status quo väljer dock oftast att ignorera varför tre miljarder människor redan lever under oacceptabla förhållanden, med en miljard som lever under 1,25 dollar om dagen. Trots att världen idag producerar mer mat än det finns människor så finns det fortfarande hundratals och åter hundratals miljoner som är undernärda.

Sanningen är den att det finns en möjlighet att tillsammans hantera resurserna på ett sätt som samtidigt garanterar att alla människor lever ett gott liv, och att världens ekosystem och biokapacitet kan bevaras för framtida generationer. Denna modell bygger på en väldigt enkel formel.

I. En kontinuerlig beräkning av Jordens produktionskapacitet inom ramen för dess biologiska gränser.

II. Alla människor får äga en andel av sagda produktionskapacitet.

III. Människorna allokerar sin andel till vad de vill konsumera.

IV. Samhället producerar det som människorna vill konsumera.

Denna modell är förstås betydligt mer komplex, och vi påstår ingalunda att den i dagsläget kan införas eftersom det ännu inte skett några mer uttömmande experiment. Vad den skulle innebära är dock ett slut på konsumtionshets, en garanterad minimiinkomst för alla människor, radikalt sänkt arbetstid och ett mänskligare samhälle. Om ni vill förkovra er mer i detta arbete rekommenderas följande artiklar. Detta är dock inget som kan införas imorgon, utan som organiskt måste växa fram inom dagens samhälle och utvecklas under sina egna villkor.

Vi kan visst rädda världen, men då måste vi sluta tro att vi kan fortsätta som idag under all framtid.

Med vänliga hälsningar

/Enrique

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: