The European Organisation for Sustainability

Från ett rationellt perspektiv kan det tyckas som om Mitt Romney är republikanernas drömkandidat. Han står stabilt förankrad i mittfåran i amerikansk politik, har genomfört en hälsovårdsreform och har erfarenheter av att leda företag.

Det är ändå inte sannolikt att han blir republikanernas kandidat.

Varför inte?

Därför att det Republikanska partiet idag har rört sig väldigt mycket åt höger, en tendens som började redan på åttiotalet (Moral Majority), intensifierades under 90-talet (Milisrörelsen, den Republikanska Revolutionen) och idag till synes har nått vägs ände (Tepartyrörelsen). Dessutom är amerikanska väljare generellt sett väldigt avogt inställda till “etablissemangskandidater”. I Sverige, och i stora delar av Europa, så stödjer väljarna ofta de politiker och makthavare som media vill att väljarna ska stödja. I USA är det tvärtom, och det har hänt att väljare i primärval väljer bort den kandidat som media och partietablissemang i början korat.

År 2007 så trodde de flesta bedömare att valet år 2008 skulle stå mellan Clinton och Giuliani, men det blev till slut mellan McCain och Obama.

Idag tror de flesta att Mitt Romney med största säkerhet kommer att bli GOP’s kandidat. Vad de inte tänker på är att Independents oftast inte röstar i primärval, vilket innebär att Romney missgynnas i relation till Gingrich, Cain, Perry och resten av gänget. Han kan ju förstås bli vald, men i förhållande till GOP som väljardemografi står han till vänster. Och GOP är inte förlåtande mot vänsterkandidater, samtidigt som antietablissemangskandidater gynnas av ekonomiskt dåliga tider generellt.

Nu är det så att vi rör oss mot en fortsättning av lågkonjunkturen för överskådlig framtid, då världens kapacitet att tillgodose den epxonentiella tillväxten försvagas för varje år. Därmed kan vi komma att få se en global tendens mot ökad polarisering, mer och mer extrema lösningar och mer och mer extrema rörelser, för att gynna enskilda särintressen eller bevara ett system som inte går att bevara. Så att vem som än vinner presidentvalet 2012 spelar en mindre roll i sammanhanget.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: