The European Organisation for Sustainability

Idag har vi haft ett EOS-möte där vi diskuterat Andrew’s roll för EOS och varför han som ordförande för huvudorganisationen inte direkt involverar sig i lokalgruppen. Vårt system är holoniskt, vilket innebär att varje lokalgrupp är autonom samtidigt som den är en del av ett större nätverk med ett gemensamt mål (“rädda världen”). Så lång tid som lokalgrupperna strävar efter att uppfylla målen och också stödja våra etiska riktlinjer så får den gruppen göra vad den vill. Vi diskuterade evenemanget den 30e november, som vi planerar ska bli ett seminarium, samt studiecirklar och workshopverksamhet nästa år.

Idag är också dagen då protesterna i Syrien blev till ett inbördeskrig. Förhoppningsvis eskalerar detta inte till ett storkrig där Israel, Iran, Turkiet, Saudiarabien, USA eller några andra involverar sig. Den arabiska våren är just en sådan händelse som triggats av ekonomiska faktorer, och då ekologiska faktorer i framtiden i allt högre utsträckning kommer att determinera ekonomiska faktorer kommer denna sorts händelser att öka. Även om de arabiska staterna inte utvecklas till islamistiska diktaturer är det fortfarande stor risk för instabilitet då grundorsaken till problemen, det vill säga priserna på mat, kvarstår.

Det är också dagen då Thrive letade sig in på internet och världen med ens blev något dummare.

Jag ser faktiskt på eländet i detta nu, eller tja… skedserverar mig det. Det kan verka nedbrytande på hjärnan att se det i alltför omfattande portioner. Jag måste säga att början är bra, där Foster Gamble påtalar bristerna med det nuvarande systemet och hur det misslyckas med att skapa en värld där alla människor kan nyttja de egenskaper som de begåvats med tillfullo. Men från den punkten sjunker senare dokumentären som en sten. En så pass enkel sak som inkluderandet av David Icke och Nassim Haramein garanterar säkert i sig att tittaren får en dos konspiratorisk snabbmat.

Det som Thrive tycks gå ut på är följande hypotes:

A: Det är fel på Världen idag

B: Energibolagen förtrycker kunskap om alternativ energi

C: Energibolagen kontrolleras av nån slags konspiratorisk bankbaserad världsregering

D: Utomjordingar skapade vår civilisation

E: De kommer att ge oss fri energi

Förhoppningsvis har den konspirationsteoretiska rörelsen idag nått i stort sett den bredd och den publik som teoretiskt kan lockas av deras budskap. Thrive kan om vi har tur kanske bara dra anhängare från andra konspirationsrörelser. Om vi har otur kan Thrive locka över människor som idag inte ännu infekterats av den där typen av tänkande. Konspirationsteorier har mycket gemensamt med religion, och bygger på avståndstagande från den postmoderna, fragmentariserade världsbild som vi matas i via media och våra alienerande storstäder. Alla civilisationer i historien har byggt på en stor berättelse, vilken förklarar normer, värderingar, världen och individens plats i samhället.

Utom vår.

Detta har gett en plats för alternativa förklaringsmodeller, vilka är fientligt inställda till den nuvarande världsordningen, både från ett progressivt perspektiv (som exempelvis Thrive delvis ger uttryck för) och från ett reaktionärt perspektiv (som Alex Jones eller mer klassiskt antisemitiska konspirationsmodeller ger uttryck för). Gemensamt för dessa modeller är att de oftast skapar passivitet och en känsla av uppgivenhet och apati, då de överdriver makthavarnas inflytande eller skapar helt nya osynliga makthavare som inte finns.

Det är väldigt viktigt att alltid vara kritiskt inställd till makthavare. Men sen när blev en kritisk inställning lika med acceptans av UFO-teorier, snömän, Arkaim, sjunkna kontinenter, Vril, vaccinationshysteri och survivalism? Dessa tankesystem är inga väckarklockor och distraherar allmänheten från verkliga frågor. Lyckligtvis är konspiratisterna sällan framgångsrika med att vinna politisk makt, då deras teorier oftast är så förvirrande att de snarast skrämmer eller när de är som mest effektiva gör allmänheten apatisk. De flesta organiserade konspirationsteoretiker tycks dessutom vara rätt nöjda med den roll som självutnämnda martyrer eller sanningssägare som de har.

Det har dock hänt några gånger att grupper som influerats av konspirationsteorier har vunnit makten i länder. I några fall har det lett till folkmord.

Det är min uppfattning att orsakerna till varför konspirationsteorier uppstår måste diskuteras, och att vi måste konfrontera konspirationsteoretiker på ett respektfullt sätt (nu talar jag inte om sådana som David Icke utan om helt vanliga människor i din närhet som har en fallenhet för sådana teorier).

Jag ska troligen publicera en recension av Thrive sedan på den här bloggen. Detta beror inte på att jag på något sätt stödjer de galenskaper som de formulerar, men eftersom att Thrive troligtvis blir nästa internetfluga kan det vara bra med en kritisk recension av filmen. Förhoppningsvis kan den övertala några individer att inte göda Foster Gamble’s konton.

/Enrique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: