The European Organisation for Sustainability

Evenemanget den 30 i elfte får betecknas som lyckat.

Vi testade ett helt nytt upplägg idag, där publiken fick diskutera kring ett papper med frågor som handlar om synen (både deras egen och deras uppfattning om andras) syn på hållbarhet, tillväxt, vetenskap, framtidens samhälle och andra frågor.  Det kom tillräckligt många gäster för att vi skulle kunna bilda två diskussionsgrupper, där två EOS-medlemmar också ingick för att om nödvändigt stimulera samtalet. Det visade sig att det inte var nödvändigt. Vi avhandlade frågor om hållbarhet och planerar att använda evenemanget som utgångspunkt för en studiecirkel nästa år som ska handla om boken “The Design” (skriven av dr Andrew Wallace och andra EOS-styrelsemedlemmar).

Nästa EOS-möte hålls Torsdag den 7e i 12e på Café Station kl 11.30, innan vetenskapslunchen. Tanken är att vi ska avhandla studiecirkelplanerna (och algerna) där.

Ute i den stora världen verkar de mörka molnen dra sig över Mellanöstern. En kvalificerad gissning skulle vara att det kan bli ett unilateralt israeliskt angrepp mot Iran, eventuellt stött av USA eller med USA’s goda vilja. Detta kommer förstås att leda till demonstrationer av varierande orsak. Det som vi får hoppas på är att det inte blir ett regionalt storkrig av hela affären, eftersom det skulle försvåra det nödvändiga arbetet med att rädda världen ännu mer. Överlag är det lite grann svårt att begripa den där fixeringen vid Mellanöstern som folk tycks ha överlag.

Att stater bryr sig om världens – under lång tid – energirikaste region är förståeligt. Men att vanliga människor blir så uppretade över Israel och Palestina när exempelvis Liberia, Darfur, Ogaden och Kongo är exempel på betydligt blodigare konflikter är bara tragiskt. Dessutom känns det bara meningslöst att ondgöra sig över den ena eller andra sidans neslighet. Visst, båda sidor har begått hemska handlingar, men frågan borde inte vara vem som är ondast utan snarare hur vi ska kunna lösa framtidens problem – och undvika ännu värre konflikter över sinande resurser i framtiden.

Enrique

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: